Průkaz HER-2/neu v karcinomu mléčné žlázy - Kulišťáková, Lucie (2015)
Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. Základem jejího úspěšného léčení je včasná diagnóza. V ČR je každoročně diagnostikováno více než 6 000 nových případů onemocnění, což je přibližně 120 pacientek na 100 000.Mezi příčinami úmrtí ve věkové kategorii 20-54 let zaujímá karcinom prsu první místo.Do základního diagnostického standartu byly zahrnuty výsledky vyšetření exprese hormonálních receptorů, proliferačních markerů a některých onkoproteinů. Bakalářská práce se zabývá problematikou onkoproteinů u karcinomů mléčné žlázy. Teoretická část zahrnuje popis genu HER-2/neu, jeho amplifikaci a objasňuje jeho roli při tomto onemocnění. Následuje popis karcinom prsu, rizikové faktory vzniku, jeho vyšetření, prognózu a typy léčby.Praktická část je zaměřena na přínos a srovnání imunohistochemického a molekulárně diagnostického vyšetření metodou FISH. Metodika je provedena na 50 tkáních formalínem fixovaných a v parafínu zalitých.