Diktatura proletariátu. Jak přišel Marx ke svému proletariátu a proletariát ke svému Marxovi - Lukeš, Pavel (2012)
Název předkládané práce je „Diktatura proletariátu. Jak přišel Marx ke svému proletariátu a proletariát ke svému Marxovi“. Zabývá se neobvyklým konceptem vlády, který byl vypracován Karlem Marxem v různých spisech převážně z padesátých a sedmdesátých let devatenáctého století. Pokouší se představit, jak Marx tento koncept chápe, určit jeho místo v celém díle a ukázat význam diktatury proletariátu pro pozdější marxisty. Především se ale tato práce snaží rekonstruovat duchovní zdroj tohoto v dějinách ojedinělého projektu. Ona jedinečnost je dána třemi různými skutečnostmi. Za prvé se jedná o do té doby nevídanou diktaturu širokého kolektivu, dokonce většiny nad menšinou. Neexistuje tady od počátku nebezpečí, že na sebe ve jménu této většiny strhne moc nějaká malá skupina? Za druhé má ona většina sestávat z proletariátu. Jeho žalostná ekonomická, sociální a politická situace se v polovině devatenáctého století vymyká jakémukoliv popisu. Bylo za těchto okolností realistické očekávat, že je