Hudební nástroje v Krünitzově encyklopedii - Bartoň, Kamil (2012)
Disertační práce Hudební nástroje v Krünitzově encyklopedii (2 svazky, 317 stran, Brno 2012) se zabývá tématem hudebních nástrojů, respektive organologie v „Oeconomische Encyklopädie“ Johanna Georga Krünitze. Tato encyklopedie čítá 242 svazků a vycházela v Berlíně v letech 1773 až 1858. Téměř souběžně byla přetiskována také v Brně, kde však vydávání zůstalo nedokončeno (129 svazků, 1787-1823). V brněnském vydání, které bylo vzato za podklad výzkumu, lze napočítat 184 hesel týkajících se hudebních nástrojů. Tento pestrý materiál byl roztříděn podle organologických kritérií a v rámci zvolených tříd (chordofony, aerofony, membranofony, idiofony, dále varhany, ostatní nástroje) charakterizován co do četnosti, struktury a obsahu hesel, originality a kvality zpracování. Pro demonstraci typických vlastností a problémů bylo ve speciální kapitole analyzováno heslo „Pianoforte“. Závěrečný oddíl prezentuje kritickou edici veškerých textů (s výjimkou problematiky varhan) vztahujících se v brněnské