Biomarkery u akutního koronárního syndromu - Helánová, Kateřina (2015)
V naší práci se zabýváme dvěma biomarkery, které by měly zlepšit odhadování prognózy a rizikovou stratifikaci pacientů s akutním koronárním syndromem (AKS) - proteinem S100-B a lipokalinem asociovaným s gelatinázou neutrofilů (NGAL). Práce o proteinu S-100B má za cíl seznámit lékařskou veřejnost s tímto biomarkerem, který by mohl pomoci v péči o pacienty po mimonemocniční resuscitaci pro akutní infarkt myokardu. Jeho zvýšené hodnoty predikující špatnou neurologickou prognózu by mohli pomoci lékařům v rozhodování o dalším terapeutickém postupu a připravit pacientovy rodinné příslušníky na možný špatný neurologický outcome. V práci o NGAL jsme prokázali, že jeho hodnota přináší další užitečné informace k již používanému klinickému modelu TIMI skóre. Umožňuje lepší stratifikaci pacientů, a jednoduchou identifikaci skupiny pacientů s velmi vysokým rizikem jednoroční mortality a rehospitalizace pro akutní srdeční selhání.