Problém paranormálních jevů - Votava, Jan (2015)
Souhlas či nesouhlas s existencí paranormálních jevů je jedním z důležitých názorových štěpení rozdělujících naši společnost. Toto téma je však v akademickém prostředí diskutováno spíše jen zřídka. Disertační práce je zaměřena na dvě části problému. Nejprve je navržena zpřesněná podoba definice paranormality. Ukazuje se však, že paranormalitu nelze zcela uspokojivě definovat. Oblast paranormálních a zázračných jevů se překrývají do té míry, že by mohlo být vhodné sloučit je pod jeden pojem. Především je však analyzován problém existence paranormálních jevů. Jsou nabídnuty tři metody, pomocí kterých k problému přistoupit: standardní vědecká metoda, bayesiánská analýza a historický výklad. Tyto přístupy mohou být navzájem kombinovány. Práce je z velké části zaměřena na hodnocení kontroverzního oboru parapsychologie, který se existenci některých paranormálních jevů (mimosmyslové vnímání, psychokineze) snaží vědecky prokázat. Bayesiánská analýza demonstruje, že výsledné soudy ohledně průka