Anaximandros. Nové přístupy ve snaze o prohloubení, zpřesnění a zjednoznačnění našich dosavadních znalostí - Stupňánek, Bronislav, 1983- (2014)
Pole zkoumání Anaximandra se zdá být takřka vyčerpané. Objevit po více než století zkoumání omezeného a neměnícího se textového materiálu něco nového, zpravidla znamená uchýlit se do oblasti spekulací. Přesto tato práce přichází s řadou nových objevů. Opouští totiž dosud převládající schéma „interpretace- konzistence - systém“ a přináší do oboru metody moderní lingvistiky a poznatky mnoha dalších vědních disciplin. Práce přistupuje k anaximandrovské problematice s nástroji korpusové lingvistiky, textové syntaxe, teorie valence. Zdokonaluje metodu paralelních sloupců a významně zapojuje klasickou filologii. Zpracovává nejnovější poznatky z archeologie mílétské a kárské oblasti, objasňuje tisíce let staré texty prostřednictvím nedávných objevů z oblasti meteorologie Egejského moře nebo prostřednictvím moderní zoologie a etologie lokálních druhů. Šest studií (tři čistě jazykovědné, tři multioborové) ukazuje, jak původ filozofie souvisí s národem Kárů a mílétskou mořeplavbou, jak mílétští