Paliativní péče na anasteziologicko-resuscitačním oddělení z pohledu sestry - Pavlicová, Petra (2015)
ANOTACE Příjmení a jméno autora: Pavlicová Petra Instituce: Masarykova univerzita Lékařská fakulta Katedra ošetřovatelství Název práce: Paliativní péče na anesteziologicko-resuscitačním oddělení zXpohledu sestry Vedoucí práce: Mgr. Alice Onderková Počet stran: 68 Počet příloh: 3 Rok obhajoby: 2015 Klíčová slova: paliativní péče, anesteziologicko-resuscitační oddělení, umírání, všeobecná sestra Souhrn: Bakalářská práce se zabývá problematikou paliativní péče na anesteziologicko-resuscitačním oddělení z pohledu sestry. Teoretická část je věnována stručnému úvodu doXproblematiky tanatologie, umírání a smrti. Dále jsou zmíněny formy paliativní péče a formy komunikace sXblízkými umírajícího. Důraz je kladen na roli všeobecné sestry při poskytování paliativní péče včetně kompetencí a míry vzdělání sester v oblasti paliativní péče. Empirická část prezentuje výsledky a analýzu dotazníkového šetření u zdravotnického personálu pracujícího na anesteziologi