Implementace bazální stimulace v pooperační péči na neurochirurgii - Měchura, Vítězslav (2015)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku implementace bazální stimulace v pooperační péči na neurochirurgických odděleních. Obsah je rozdělen do dvou stěžejních částí (teoretické a empirické). Teoretická část shrnuje poznatky o problematice bazální stimulace s jejím uplatněním v klinické praxi, a o neurochirurgii (základy anatomie nervového systému, diagnostické spektrum metod, neurotraumatologie hlavy a míchy, abscesy CNS, cévní onemocnění mozku, nádory CNS, neuronavigace, specifické přístroje na neurochirurgickém sále a specifika ošetřovatelské pooperační péče). Empirická část je založena na kvalitativním šetřeni pomocí kombinace technik pozorování, rozhovoru a projekce u pacientů sXneurologickým deficitem hospitalizovaných na neurochirurgickém oddělení. Cílem šetření je zmapovat dopad somatické stimulace na lidské vnímaní a na vybrané vitální a vegetativní funkce vXprůběhu tří po sobě následujících dní.