Kardiopulmonální resuscitace a laická veřejnost - Kasalová, Zdena; Schneiderová, Michaela; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2015)
Bakalářská práce zjišťuje teoretické znalosti laické veřejnosti o problematice kardiopulmonální resuscitace. Soustředí se i na informovanost a zájem respondentů o danou problematiku. Teoretická část popisuje příčiny náhlé zástavy oběhu, historii resuscitace, legislativní problematiku, postup pro resuscitaci dětí a dospělých, indikace a kontraindikace resuscitace a její specifika. Dále pak pomůcky pro resuscitaci laickými zachránci. Komplikace spojené s resuscitací a v neposlední řadě i výuku první pomoci a oživování. Analýza dat ukazuje na základní přehled v dané problematice. Poukazuje také na nedostatky v předávání informací a jejich kvalitě.
Basic life support, first aid, pediatric life support, general public, automated external defibrillator. The study is aimed to determine the knowledge of cardiopulmonary resuscitation (CPR) among respondents with no medical education. Both the level of awareness of and the interest in CPR are considered. In the introduction, common causes of cardiac arrest are described, as well as history of CPR, forensic issues, adult and pediatric CPR guidelines, and indications and contraindications for CPR. The medical aids available for rescuers without medical knowledge are also described. Complications of CPR and the system of education of life-saving techniques are mentioned as well. The results show elemetary knowledge on the topic among respondents. They also point out some shortcomings in sharing information on this topic.
Vedoucí práce: Michaela Schneiderová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: děti - resuscitace; kardiopulmonální resuscitace; laická veřejnost; general public; Cardiopulmonary Resuscitation; bakalářské práce; bachelor's theses