Očekávání pacientů a skutečný perioperační průběh u elektivních neurochirurgických výkonů - Hrudová, Jana (2015)
Bakalářská práce je zaměřena na srovnání skutečného průběhu hospitalizace u pacientů podstupujících plánovaný neurochirurgický výkon s tím, co pacienti očekávali předoperačně. Věnuje se také obavám pacientů a jejich změně po operaci. Metodicky je práce provedena jako dotazníkové šetření u 94 pacientů. Zjišťuje skutečnou délku hospitalizace, bolest po výkonu a před propuštěním a úpravu neurologických obtíží, vše ve vztahu k očekávání pacientů. V těchto parametrech byly pozorovány rozdíly. Práce zkoumá i obavy pacientů z bolesti, z anestezie, z poruch hybnost a svěračů, z infekce, z příliš dlouhé hospitalizace a ze závislosti na druhých. I ty se pooperačně mění. Práce upozorňuje na problematiku pooperační bolesti, perioperační anxiety a podávání informací pacientům.