Znalosti všeobecných sester o krevní transfuzi - Najgebaurová, Ema; Schneiderová, Michaela; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2015)
Bakalářská práce je zaměřena na znalosti všeobecných sester o problematice krevní transfuze. Svým obsahem je rozdělena do dvou částí - teoretické a empirické. Teoretická část se v obecné rovině zabývá hemoterapií, poskytuje náhled do historie, popisuje krevní skupiny a pojednává o využití krve a aplikace transfuze v klinické praxi. Dále se také věnuje dárcovtsví krve. Empirická část je založena na kvantitativním šetření, které pomocí originální dotazníkové techniky mapuje deklarované znalosti a zájem všeobecných sester o krevní transfuzi.
The bachelor thesis is focused on general nurses' knowledge of the issue of blood transfusion. Its content is divided in two fundamental parts - theoretical and empirical. The theoretical part generally deals with haemotherapy, provides insights into its history, details the blood types, and discusses the uses and application of blood transfusion in clinical practise. It also deals with blood donation.The empirical part is based on quantitative research that maps declared knowledge and interest of general nurses about blood transfusion using special type of questionnaires.
Vedoucí práce: Michaela Schneiderová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: dárci krve; krevní transfuze; znalosti sester; znalosti; Blood Donors; Blood Transfusion; Knowledge; bakalářské práce; bachelor's theses