Zajímají se dospívající o výživu ? - Helešicová, Kristýna; Matějová, Halina, 1954-; Masarykova univerzita. Ústav preventivního lékařství (2015)
Zájem o výživu v průběhu posledních let roste. Je však často povrchního charakteru a existuje tak velké riziko neporozumění komplexnosti výživy. Tato práce se zabývá příjmem stravy, stravovacími zvyklostmi a vědomostmi v oblasti výživy u dospívajících. Zmíněná věková skupina je v tomto směru velmi zranitelná. Často, právě kvůli nedostatku informací nebo probíhajícím psychosociálním změnám, dochází k rizikovému chování, které výrazně ovlivňuje oblast výživy a stravování. Součástí práce je dotazníkové šetření, které se zaměřuje na výživové znalosti vybrané skupiny středoškoláků, stejně jako na subjektivní postoje ke stravování. Zahrnuto je také sledování frekvence konzumace skupin potravin, které jsou právě v období adolescence svým způsobem rizikové (ať už z hlediska nedostatku nebo nadbytku).
The interest in nutrition increased in last years. There is a big risk of misunderstanding of complexity in nutrition because of shallow view on this topic. This thesis deals with food intake, dietary patterns and dietary knowledge in adolescence. Adolescents are very vulnerable in this way. There is a big risk of improper dietary behaviour, because of lacking correct nutritional information or psychological and other changes during growth. The thesis includes research examing nutritional knowledge and dietary habits among high schools´ students. It also includes food frequency questionnaire for risk group of foods in adolescence (e.g. increase or decrease intake).
Vedoucí práce: Halina Matějová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: mladiství; stravování; výživa člověka; catering; human nutrition; Adolescent; diplomové práce; master's theses