Vliv nevolnosti a zvracení po chemoterapii na příjem stravy onkologických pacientů - Šotková, Monika (2015)
Teoretická část diplomové práce je zaměřena na problematiku nevolnosti a zvracení vyvolaných emetogenní chemoterapií (chemotherapy-induced nausea and vomiting; CINV). Zabývá se patofyziologií vzniku CINV, rozdělením na jednotlivé typy, rizikovými faktory ovlivňujícími výskyt těchto potíží a v neposlední řadě antiemetickou profylaxí. Dále je popisován vliv nevolnosti a zvracení po chemoterapii na příjem stravy a nutriční stav onkologických pacientů. V praktické části je u vybraného souboru pacientů léčených chemoterapií vysoké emetogenity pro hematologické maligní onemocnění sledováno do jaké míry CINV narušuje příjem stravy a do jaké míry je toto narušení významné vzhledem k riziku podvýživy. Také je zhodnocen reálný výskyt nevolnosti a zvracení po režimu chemoterapie CHOP/R-CHOP při používané antiemetické profylaxi na onkologické ambulanci.