Bariatrické výkony a vitamin D - Daňková, Martina (2015)
Teoretická část práce je věnována vitaminu D - mikronutrientu s významným vlivem na lidské zdraví, který zejména v posledních letech novým způsobem poutá pozornost. Současně bariatrické chirurgii, jež je účinným a mnohdy jediným adekvátním způsobem léčby vyšších stupňů obezity. Operační zákroky na gastrointestinálním ústrojí vedou ke změnám ve fyziologii trávení a vstřebávání živin a vzniká tak riziko deficitů některých nutrientů. Praktická část předložené práce je proto zaměřena na monitoring hlad vitaminu D a dalších mikronutrientů u pacientů po elektivním zákroku chirurgie obezity.