Tuky ve stravě dětí předškolního věku - Růžičková, Daniela; Mičínová Sáblíková, Lenka; Masarykova univerzita. Ústav preventivního lékařství (2015)
Výživa je faktor, který se může uplatňovat na rozvoji mnoha onemocnění již v předškolním věku a odpovídající skladba stravy je důležitá pro správný růst a vývoj dětského organismu. Právě na výživu a konkrétněji na tuky ve stravě dětí předškolního věku je zaměřena tato diplomová práce. Teoretická část pojednává o fyzikálních a chemických vlastnostech tuků, jejich funkci v organismu a vlivu na zdraví. Také se zaměřuje na tuky v potravinách a problematiku výživy v předškolním věku dítěte. V praktické části jsou vyhodnocena data z dotazníků a záznamů stravy 150 vyšetřovaných dětí. Cílem práce bylo zmapovat složení stravy předškolních dětí se zaměřením na tuky, výsledné hodnoty porovnat s referenčními hodnotami, a také ověřit, jaké faktory mohou hrát roli v příjmu tuků.
Nutrition is an important factor that may play a role in the development of many diseases as early as preschool age. The composition of the diet is important for proper growth and development and good health of children. This work is focused on nutrition and more particularly on the fat in the diet of preschool children. The theoretical part deals with the physical and chemical properties of fat and its function in the body. It discusses the influence of fat on health. It also focuses on fat in food and nutrition issues in early childhood. There are assessed data from questionnaires and diet records of 150 examined children in the practical part. The aim of the thesis was to determine the composition of the diet of pre-school children with a focus on fats and to compare resulting values with reference values. Also the aim was to verify what factors may play a role in fat intake.
Vedoucí práce: Lenka Mičínová Sáblíková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: diplomové práce; master's theses; Fats; Fatty Acids; děti předškolního věku; mastné kyseliny; tuky; výživa dětí; children's nutrition; preschool children