Tuky ve stravě dětí předškolního věku - Růžičková, Daniela (2015)
Výživa je faktor, který se může uplatňovat na rozvoji mnoha onemocnění již v předškolním věku a odpovídající skladba stravy je důležitá pro správný růst a vývoj dětského organismu. Právě na výživu a konkrétněji na tuky ve stravě dětí předškolního věku je zaměřena tato diplomová práce. Teoretická část pojednává o fyzikálních a chemických vlastnostech tuků, jejich funkci v organismu a vlivu na zdraví. Také se zaměřuje na tuky v potravinách a problematiku výživy v předškolním věku dítěte. V praktické části jsou vyhodnocena data z dotazníků a záznamů stravy 150 vyšetřovaných dětí. Cílem práce bylo zmapovat složení stravy předškolních dětí se zaměřením na tuky, výsledné hodnoty porovnat s referenčními hodnotami, a také ověřit, jaké faktory mohou hrát roli v příjmu tuků.