Příprava metalofosfátových materiálů nehydrolytickými metodami - Stýskalík, Aleš (2015)
Tato práce se zabývá syntézou a charakterizací homogenních a porézních silikofosfátových materiálů, jejichž kostru tvoří skupiny Si-O-P. Nejdříve jsme se věnovali nalezení vhodného syntetického postupu pro přípravu silikofosfátových materiálů. Jako vhodný postup jsme identifikovali nehydrolytickou sol-gelovou kondenzaci založenou na eliminaci esteru kyseliny octové. Připravené materiály byly vysoce homogenní na atomární úrovni a porézní s měrným povrchem až 568 m2 g-1 a velikostí pórů okolo 2 nm (mikropóry). Vnitřní struktura xerogelů byla podrobně zkoumána především pomocí IČ a NMR spektroskopie v pevné fázi. Ve struktuře našich materiálů byly přítomny tři druhy koordinačního okolí křemíkových atomů - jeden tetraedricky koordinovaný a dva oktaedricky koordinované. Tyto dva oktaedricky koordinované atomy křemíku vznikly adicí fosforylových a karboxylových kyslíkových atomů k SiO4 skupinám. Dále jsme studovali hybridní silikofosfátové xerogely s kovalentně vázanými organickými skupinami