Fenomen stracha v russkoj literature - Zolina, Polina, 1984- (2015)
Strach je jedním z nejstarších fenoménů lidské kultury a podstaty, který pomáhá definovat stav společnosti a způsob jejího fungování v diachronickém a synchronickém aspektu. Strach byl vždy součástí lidského života, měl některé věčné podoby, ale také procházel velkými změnami, které byly podmíněné kulturním a historickým vývojem civilizace. Tato disertační práce pojednává především o nebiologickém druhu strachu (strach metafyzického původu), který určil význam daného fenoménu pro běžný vývoj společnosti a jeho etické, sociální a kulturní funkce. Nedostatek strachu paradoxně zpomaluje dynamiku vývoje společnosti a zbavuje možnosti vnitřní a osobní transformace, omezuje přiblížení k Bohu, vyvolává kulturní omezenost atd. Podle autora této práce pochopení filosofického a sociálního aspektu strachu plní důležitou praktickou funkci a to následujícím způsobem: pomáhá odhalit a zanalyzovat souvislost a propojení strachu se všemi hledisky lidské kultury a životem jednotlivé osobnosti (spisovat