Distributed Systems for Discovering Similar Documents - Kasprzak, Jan (2015)
S dostupností velkého množství textových dokumentů na Internetu nabývá úloha objevování podobných dokumentů v rámci dané sady dokumentů na důležitosti. Mezi aplikace této úlohy patří algoritmické objevování plagiátorství, odstraňování duplicit z dané množiny dokumentů například pro účely fulltextových vyhledávacích strojů nebo pro účely detekce dokumentů pocházejících ze společného zdroje pro verzovací systémy. V této práci představujeme návrh a doporučení k implementaci dvou systémů pro vyhledávání podobností nad rozsáhlou bází dokumentů, zaměřených zejména na objevování plagiátorství. Jádro obou systémů bylo navrženo autorem této práce. První systém se používá v ostrém provozu v rámci Českého národního archívu závěrečných prací (Theses.cz) od roku 2008. V této práci popisujeme implementaci tohoto systému a předkládáme zkušenosti z jeho provozu a údržby. Také diskutujeme modifikace, které byly zavedeny do systému po jeho zprovoznění. Dále představujeme nový systém pro hledání podob