Nezávislost justice a její ústavní aspekty - Kubrichtová, Michaela; Masarykova univerzita. Katedra ústavního práva a politologie (2014)
Tématem rigorózní práce je Nezávislost justice a její ústavní aspekty. Téma bylo vybráno s ohledem na jeho aktuálnost. Problematika nezávislosti justice se neustále vyvíjí. V České republice je v posledních letech aktuální zejména otázka posílení nezávislosti českého soudnictví zřízením autonomního soudního orgánu - tzv. soudcovské rady, po vzoru některých zemí EU. Myšlenka pojmout jako téma rigorózní práce právě problematiku nezávislosti justice se zrodila mimo jiné v důsledku současné diskuze odborné veřejnosti nad tímto tématem. Práce je zaměřena především na ústavní aspekty nezávislosti justice. Analyzuje příslušná ustanovení současné Ústavy ČR a jejich vliv na zajištění nezávislosti soudů a soudců. Práce začíná tímto stručným úvodem do problematiky tématu, následuje 5 hlavních kapitol a zakončena je hodnotícím závěrem.
The topic of this thesis is Independence of the judiciary and its constitutional aspects. This topic was chosen with regard to its actual relevance. The issue of the independence of the judiciary is constantly evolving. In recent years, a matter of strengthening the independence of Czech judiciary by establishing autonomous judicial body - Judicial Council (according to some EU countries) became especially relevant in the Czech Republic. The thesis is primarily focused on the independence of the judiciary and its constitutional aspects. It analyzes relevant provisions of the present Constitution of the Czech Republic and their influence on strengthening the independence of judges and courts. The work begins with a brief introduction to the topic, then continues with 5 main chapters and ends with an evaluating conclusion.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2015
Anglické resumé
Keywords: dělba moci; nezávislost soudců; judicial independence; separation of powers; rigorózní práce; doctoral dissertations