Geometrie vázaných extrémů - Karlínová, Bára (2015)
V této bakalářské práci se věnujeme podvarietám Eukleidovských prostorů zadaných implicitně a na takovýchto množinách vyšetřujeme vázané extrémy. Zejména se zabýváme Lagrangeovou metodou neurčitých multiplikátorů a geometrickou interpretací vázaných stacionárních bodů. V závěru ukážeme metodu řešení vázaných extrémů pomocí Hessiánu Lagrangeovy funkce, který ve standardních textech nebývá uveden.