Interakce proteinu p53 s DNA: studium vlivu látek modulujících strukturu DNA, koncentrace solí a využití elektrochemických metod ke studiu protein-DNA interakcí - Šebest, Peter (2015)
Protein p53 je nádorový supresor, který patří mezi nejdůležitější molekuly na poli výzkumu rakoviny.Biologické funkce p53 úzce souvisí s jeho schopností vázat se na DNA, a to sekvenčně specificky k responzivním elementům a také sekvenčně nespecificky např. k nadšroubovicové DNA nebo DNA poškozené cisplatinou.Tato práce se zabýva studiem interakcí nádorového supresoru p53 s různými DNA substráty (nadšroubovicovou DNA, lineární DNA, DNA obsahující nebo neobsahující konsenzní sekvence, atd.).Sledovali jsme vliv interkalačních činidel na změnu topologie DNA a tím také na ovlivnění vazby proteinu p53. Dále jsme se zabývali studiem stability komplexů p53 s DNA v prostředí s vyšší koncentrací soli a nakonec jsme získaných poznatků využili k navržení jednoduchých analytických metod založených na kombinaci imunoprecipitace na magnetických částicích a elektrochemické detekce.