Reflexe mezi diskurzy: Hledání atributů reflexe pro pedagogickou vědu - Nehyba, Jan (2015)
Disertační práce se soustředí na typologizaci fenoménu reflexe v rámci pedagogického diskurzu. Zaměřuje se na hledání nejdůležitějších atributů (znaků) reflexe, které tvoří kritéria pro jednotlivé typy reflexe. Přitom se dívá na reflexi, jako svébytnou kategorii, která se objevuje během historie. Reflexe je tak z teoretického hlediska analyzována jako samostatná kategorie skrze optiku čtyř diskurzů, ve kterých se objevuje: filozofického, sociologického, psychologického a pedagogického. Cílem práce je najít podstatné atributy reflexe, které ohraničují jednotlivé typy reflexe a umožnují tak následnou jasnější aplikaci do pedagogické vědy. Výsledkem jsou tak jednotlivé typy reflexe ve vztahu ke konkrétním atributům jako jsou fáze reflexe; role vědomí, nevědomí a metavědomí v reflexi; fenomén zúžené a rozšířené pozornosti v reflexi; role času v reflexi; vnitřní a vnější dialog v reflexi; sociální perspektiva reflexe; učení jako konstrukce a rekonstrukce významů zkušenosti v reflexi; formy