Analýza srdečního rytmu koní při zátěži pomocí lineárních modelů - Kejzlar, Vojtěch (2015)
Srdeční rytmus a jeho variabilita tvoří neinvazivní nástroj pro studium stavu jak kardiovaskulární soustavy, tak i autonomní nervové soustavy lidí a koní. Tato práce se v prvé řadě zabývá analýzou dob srdečních cyklů získaných při zátěžovém vyšetření koní pomocí lineárních modelů. Důraz je zejména kladen na postupy založené na autoregresivních modelech (AR modelech) a autoregresivních modelech s externím vstupem (ARX modelech). V rámci bakalářské práce je taktéž navržena alternativní metoda odhadu parametrů ARX modelů. Na závěr jsou odhadnuty parametry modelů pro šest reálných záznamů vyšetřených koní. Výsledky jsou vhodně zhodnoceny včetně doporučení pro budoucí analýzu obdobných záznamů.