Doslidžennja rozvytku ta sučasnoho stanu terminolohiji metryčnych dokumentiv (na materiali ukrajinskoji ta českoji mov) - Micháliková, Jitka (2015)
Disertační práce zkoumá ukrajinskou právní terminologii matričních dokumentů. Srovnává matriční dokumenty v České republice a na Ukrajině, nastiňuje základní mezníky historie matričních dokumentů a s tím spojené registrace a evidence matričních událostí. Analyzuje vybrané terminologické jednotky z hlediska jejich původu a lexiko-sémantických vztahů - synonymie, antonymie, polysémie, paronymie, homonymie, hypero-hyponymické jevy. Navrhuje možné ekvivalenty při překladu problematických českých termínů a reálií do ukrajinského jazyk. Součástí práce je krátký ukrajinsko-český slovníček vybraných termínů a ukázky jednotlivých matričních dokumentů