L'écrivain fictif dans l'oeuvre de Gérard Bessette - Černíková, Veronika, 1981- (2015)
Disertační práce se zaměřuje na postavu spisovatele a její zobrazování ve francouzsko-kanadské a quebecké literatuře, zejména pak v díle Gérarda Bessetta. Tento quebecký autor, literární kritik a universitní profesor, který sehrál důležitou roli ve vývoji quebecké literatury, byl totiž postavou spisovatele až téměř posedlý. Nadto je možné konstatovat, že vývoj zobrazování fiktivního spisovatele v díle Bessettově odráží vývoj jeho zobrazování ve francouzsko-kanadské a následně quebecké literatuře. První kapitola této disertační práce se věnuje úvodu do problematiky fiktivního spisovatele a jeho zobrazování v autoreflexivních románech. Kapitola přináší teoretické uchopení pojmu fiktivní spisovatel, jeho typologii a typologii románů, ve kterých se vyskytuje, včetně detekování dalších autoreflexivních praktik, které výskyt fiktivního spisovatele doprovázejí. Dále se zaměřuje na panorama francouzsko-kanadského a quebeckého spisovatelského románu, jakož i na zmapování výskytu fiktivního spis