Popis distribuce drah asteroidů s aplikací k identifikaci asteroidálních párů. - Fatka, Petr (2015)
Tato diplomová práce se zabývá detekcí planetkových párů v oblasti hlavního pásu. Vychází z již existující metody (Pravec & Vokrouhlický 2009), která předpokládá uniformní rozložení drah planetek v okolí studovaného páru. Hlavním úkolem bylo zobecnění této metody, čehož bylo dosaženo lokálním popisem gradientu hustoty drah v prostoru dráhových elementů ve vymezeném okolí páru. Ukázalo se, že přibližně v polovině z 36 případů se hustota pozadí výrazně nezmění (relativní změna je do 10%). Objevily se ovšem i oblasti s významně vychýlenými hodnotami koeficientů gradientu hustoty od nuly (předpokládané hodnoty), u kterých bylo následně provedeno jejich podrobné studium. To posléze odhalilo zásah rodin planetek do studované oblasti, výskyt rezonance v okolí párů, nebo se pár nacházel v těsné blízkosti roviny ekliptiky. Z deseti oblastí s nejvýraznějšími gradienty hustoty drah byl vytvořen seznam rodin, které okolí některého z páru významně ovlivňovaly.