Teorie elektromagnetického pole s vazebnou konstantou závislou na souřadnicích - Matouš, Bohuslav; Klusoň, Josef; Masarykova univerzita. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky (2015)
Předložená diplomová práce se zabývá teorií elektromagnetického pole s vazebnou konstantou závislou na souřadnicích a používá při tom přístupu BSBM teorie zavedené J. D. Bekensteinem. Je zde ukázáno odvození elektromagnetických zákonů platných pro tuto teorii a tyto zákony jsou aplikovány v elektrostatice, ale především v kosmologii. Kde jsou hledány stabilní konfigurace vesmíru podle této teorie.
This diploma thesis is devoted to electromagnetic field theory with variable coupling constant using BSBM approach originally postulated by J. D. Bekenstein. In the thesis, the derivation of electromagnetic laws valid for this theory is demonstrated and these laws are applied in~electrostatics but primarily in cosmology where stable configurations of space are looked for.
Vedoucí práce: Josef Klusoň
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: elektromagnetismus; fyzikální konstanty; kosmologie; cosmology; electromagnetism; physical constants; diplomové práce; master's theses