Hydrodynamické studium disku okolo rotujících hvězd - Benáček, Jan (2015)
V této diplomové práci se věnujeme studiu hydrodynamickému chování látek okolo rychle rotujících hvězd. Pro simulaci využíváme částivou hydrodynamiku SPH (Smoothed Particle Hydrodynamics) v podobě numerického kódu PySPH naprogramovaného v jazyce Python. PySPH knihovnu jsme otestovali na Sodově problému šíření rázové vlny v jednorozměrné trubici. Vlastní simulace byly provedeny pro sféricky symetrickou 3D Bondiho akreci, kde se výsledky shodují s analytickým řešením problému, a dále jsme na řadě simulací ukázali chování přitékající látky na disk Be hvězdy.