Inflační modely v supergravitaci - Cetkovský, Lukáš; Klusoň, Josef; Masarykova univerzita. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky (2015)
V předložené práci se zabýváme popisem různých typů inflační teorie s využitím nejnovějších poznatků teoretické fyziky a porovnáváme je s výsledky přesných měření kosmologických parametrů. Jako nejpřirozenější a nejjednodušší realizaci zmíněného mechanismu identifikujeme chaotickou inflaci. Dále ukážeme, že ta ze své podstaty vyžaduje pro vysvětlení svého původu v rámci částicové fyziky rozšíření Standardního Modelu. Představíme tedy několik základních zástupců dané třídy a popíšeme, jak mohou být formulovány v supergravitaci. Na závěr diskutujeme možnost interpretace získaných výsledků a použitých postupů jako důsledků plynoucích ze strunové teorie.
In the present work we deal with description of various kinds of inflationary theory with use of the most recent developments in theoretical physics and compare them with results of precise cosmological parameters measurements. We identify the chaotic inflation as the most natural and the most simple realization of this aforementioned mechanism. We further show that explanation of its nature requires extension of the Standard model of particle physics. Then we introduce several basic representatives of this class and describe their formulation in supergravity. In the end we discuss an interpretation of obtained results and methods that were used as a possible consequences of the string theory.
Vedoucí práce: Josef Klusoň
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: kosmologie; supergravitace; supersymetrie; cosmology; supergravity; supersymmetry; diplomové práce; master's theses