Inflační modely v supergravitaci - Cetkovský, Lukáš (2015)
V předložené práci se zabýváme popisem různých typů inflační teorie s využitím nejnovějších poznatků teoretické fyziky a porovnáváme je s výsledky přesných měření kosmologických parametrů. Jako nejpřirozenější a nejjednodušší realizaci zmíněného mechanismu identifikujeme chaotickou inflaci. Dále ukážeme, že ta ze své podstaty vyžaduje pro vysvětlení svého původu v rámci částicové fyziky rozšíření Standardního Modelu. Představíme tedy několik základních zástupců dané třídy a popíšeme, jak mohou být formulovány v supergravitaci. Na závěr diskutujeme možnost interpretace získaných výsledků a použitých postupů jako důsledků plynoucích ze strunové teorie.