Fyzika a geometrie fotometrických skvrn na povrchu rotujících proměnných hvězd - Jagelka, Miroslav (2015)
Tato práce je zaměřená na studium fotometrické variability geometricky proměnných hvězd, konkrétně na skupinu chemicky pekuliárních hvězd. Jedna z hlavních charakteristik této kategorie je speciální rozdělení energie v oblasti skvrn s nadměrným zastoupením chemických prvků transportujících tok záření z UV oblasti do vyšší vlnových délek. V prvé části jsem vyvinul techniku vytváření simulovaných světelných křivek hvězd s povrchovými skvrnami podmíněné rotací. Následně jsem potvrdil vhodnost používané modelové funkce použitím výsledků simulací a aplikoval jsem ji na světelné křivky 83 hvězd v 5 filtrech. Byla dokázána shoda simulovaných světelných křivek s křivkami pozorovanými. Hlavním výstupem tohoto výzkumu je klasifikace chemicky pekuliárních hvězd založená na type rozdělení energie odvozeného z amplitud světelných změn v různých filtrech. Ukazuje se, že existují dva hlavní typy, jeden již popsán a vysvětlen, druhý čekající na podrobnější prostudování.