Laserem indukovaná fluorescence plazmatu generovaného za atmosférického tlaku - Mrkvičková, Martina (2015)
Práce se zabývá diagnostikou objemového dielektrického bariérového výboje provozovaného za atmosférického tlaku ve směsi argonu, kyslíku a vodíku. Určujeme absolutní koncentrace kyslíkových atomů, které jsou produkovány výbojem, a stanovujeme, jak tato koncentrace závisí na různých parametrech výboje - na výkonu generátoru, fázi výboje či na průtoku pracovních plynů. Užitou diagnostickou metodou je fluorescence indukovaná dvoufotonovou absorpcí laserového záření (TALIF), která je kalibrovaná snímáním fluorescence xenonu. V práci vysvětlujeme princip této metody a podrobně popisujeme průběh všech měření potřebných ke stanovení absolutních koncentrací kyslíkových atomů ve výboji. Měřené koncentrace atomárního kyslíku se v závislosti na nastavovaných podmínkách pohybují v rozsahu přibližně 10^20 - 6*10^21 m^-3, maximální koncentrace jsou měřeny ve výboji v čistém kyslíku.