Syntéza nových nukleosidových analogů - Weis, Erik (2015)
V této bakalářské práci se věnujeme syntéze nových karbocyklických C-nukleosidových analogů. Prvá část práce je věnována uvedení do problematiky nukleosidových analogů, jejich výskytu v přírodě, struktuře, možným modifikacím a možnostem využití syntetických nukleosidových analogů. Druhá část práce je věnována popisu námi vyvinutých syntéz, vedoucích ke klíčovým meziproduktům a finálním látkám. Našim cílem bylo vyvinout účinnou a reprodukovatelnou syntézu vedoucí k 5´-amino intermediátu coby klíčové výchozí látky pro syntézu cílových látek. Z tohoto intermediátu jsme připravili čtyři finální látky, jejichž inhibiční aktivita vůči vybraným enzymům bude v budoucnu testována.