Vliv adenylačních enzymů na funkci telomerických proteinů - Závodník, Michal; Hofr, Ctirad, 1974-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2015)
Konce eukaryotických chromozomů neboli telomery jsou tvořeny DNA a proteinovými komplexy. Telomerový proteinový komplex shelterin je složen ze šesti proteinů chránící telomerovou DNA v lidských buňkách. Tyto specifické proteiny společně s telomerovou DNA vytvářejí charakteristické zatočení konců telomer. Výsledkem je schování konce telomery před účinkem opravných mechanizmů poškozené DNA a před nasednutím telomerázy na 3´přesah. Významnou součástí shelterinu je protein TRF1. Ten se váže na dvouvláknové oblasti telomer, čímž přispívá k lokalizaci celého shelterin. Je také známo, že protein TRF1 negativně reguluje délku telomerové DNA. S proteinem TRF1 úzce souvisí enzym Tankyráza 1 (TNKS1), která se na něj váže. Schopností tankyrázy je modifikace okolních proteinů prostřednictvím poly (ADP) - ribosylaci. Tankyráza svým účinkem narušuje ochranu telomer. Tato práce je zaměřena na optimalizaci metod používaných pro expresi studovaných proteinů z hmyzích buněk a charakterizaci DNA-proteinov
The ends of eukaryotic chromosomes, or telomeres are composed of DNA and protein complexes. Telomeric protein komplex shelterin is composed of six proteins that protect telomeric DNA in human cells. These specific proteins fold telomeric DNA into lariat ens of telomeres. The result is hiding the ends of telomeres from DNA repair mechanisms and from annealing of telomerase to 3'overlap. The protein TRF1 is important part of shelterin. TRF1 bounds double-stranded telomeric regions, thereby TRF1 contributes to the localization of the entire shelterin on DNA. TRF1 is also known as a negative regulator of the length of telomeric DNA. The TRF1 protein binds enzyme tankyrase 1 (TNKS1). Tankyrase modifies proteins through the poly (ADP) - ribosylation. Tankyrase distorturbs the protection effect of the telomeres. This work is focused on optimizing the methods used for the expression of sdudied proteins from insect cells and characterization of DNA-protein interactions of TRF1 with duplex of te
Vedoucí práce: Ctirad Hofr
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: bílkoviny; DNA (nukleová kyselina); shelterin; tankyrasy; telomery; deoxyribonucleic acid; proteins; shelterin; Tankyrases; Telomere; bakalářské práce; bachelor's theses