Nanočástice kovů pro zvýšení signálu biosensorů - Vrchovecká, Kateřina (2015)
Práce se zabývá nanočásticemi kovů, které by mohly, zvýšit odezvu biosensorů. Nanočástice kovů se vyznačují výhodnými vlastnostmi např. zvětšují aktivní povrch elektrody, zvyšují selektivitu, citlivost detekce, vodivost a slouží k imobilizaci enzymu. Cílem práce byla příprava zlatých, stříbrných a platinových nanočástic a jejich testování na zvýšení odezvy elektrochemických enzymových biosensorů. Pro tento účel byl vybrán enzym acetylcholinesterasa, která štěpí acetylthiocholin na elektroaktivní thiocholin. Ampérometrické měření bylo prováděno na 5 typech elektrod při třech různých koncentracích substrátu, pěti různých koncentracích inhibitoru a třech pracovních potenciálech. Z naměřených výsledků vyplývá, že nejlepší vlastnosti má elektroda s platinovými nanočásticemi.