Optimalizace růstu buněčné linie odvozené od nádoru vaječníku rezistentní na cisplatinu - Benešová, Eliška (2015)
Rakovina vaječníků je druhé nejčastější onkogynekologické onemocnění. Více než 70% případů je diagnostikováno ve III. a IV. stádiu, kdy je pěti-leté přežití pouze 20-30%. V současné době léčba onemocnění spočívá v chirugickém odstranění nádoru, radioterapii a chemoterapii. Při chemoterapii je využívána kombinace platinových derivátů (cisplatina, karboplatina, oxaliplatina) s paclitaxelem, na které však často vzniká rezistence. Přestože bylo publikováno několik studií zabývajících se rezistencí, mechanismus vzniku nebyl zcela objasněn. V první části experimentální práce byly optimalizovány procesy kultivace buněčných linií odvozených od nádorů vaječníků (SKOV-3, A2780 a A2780 cis). Jsou zde popsány proliferace buněk v čase a chování buněk při kultivaci v médiu bez přidaného fetálního bovinního séra. V druhé částí je popsáno odebírání, zpracování a analýza vzorků nádorového sekretomu na hmotnostním spektrometru TripleTOF 5600+. Ze získaných hmotnostně spektrometrických dat byly identif