Možnosti vakcinace v boji proti parazitárním onemocněním - Snížková, Karolína; Kašný, Martin, 1977-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2015)
Tato bakalářská práce pojednává o charakterizaci a průběhu vývoje vakcinačních látek až po současné výzkumy týkajících se především syntetických vakcín. Tyto vakcíny by představovaly vhodné prostředky pro kontrolu infekcí způsobených helminty (helmintózy). Jedná se o mnohobuněčné parazity cizopasící v obratlovcích, kteří tak mají negativní dopad pro člověka z hlediska medicíny i produkčních ztrát v hospodářství. Předmětem experimentální části je syntéza multi-epitopové molekuly, která by mohla fungovat jako imunizační agens. Jako experimentální organismy posloužila hlístice Trichinella spiralis a motolice Trichobilharzia szidati. Peptidy pocházející z vybraných exkrečně-sekrečních produktů sloužily jako antigenní epitopy, které byly navázány na poly-L-lysinové jádro.
This bachelor thesis discusses the characterization and process of development of vaccines to the current researches related mainly to synthetic vaccines. These vaccines would present a suitable remedy to control infections caused by helminths (helminthoses). These are multi-celled parasites of vertebrates, which have a negative impact on human in meaning of medicine and economical production looses. The subject of the experimental part is the synthesis of a multi-epitope molecule, which could act as an immunizing agent. As experimental organisms were used nematode Trichinella spiralis and fluke Trichobilharzia szidati. Peptides from selected excretory-secretory products were used as antigenic epitopes that were coupled to poly-L-lysine core.
Vedoucí práce: Martin Kašný
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: ELISA; imunologie; parazitičtí červi; vakcíny; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; helminth parasites; immunology; vaccines; bakalářské práce; bachelor's theses