Interakce telomerových proteinů a transkripčních faktorů - Schichelová, Klára (2015)
U převážné většiny eukaryotických organismů je DNA uložena v jádře ve formě lineárních chromozomů. Koncové části chromozomů se nazývají telomery. Telomery jsou nukleoproteinové komplexy, které mají za úkol chránit konce chromozomů před nukleolytickou degradací, opravnými mechanismy buňky a nechtěnou fúzí chromozomů. Po každé replikaci dochází ke zkracování telomer, které může vést až k buněčnému stárnutí a následné apoptóze. Tento proces však umí zvrátit enzym telomeráza, který je schopen připojovat nukleotidy ke koncům telomerové DNA. Na regulaci aktivity telomerázy se podílí komplex proteinů nazývaný shelterin. Shelterin vytváří na telomerách lasovité struktury, které ovlivňují přístup telomerázy a dalších enzymů. Takto shelterin reguluje délku telomer a podílí se na procesech stárnutí a nádorové transformace buněk. K nádorové transformaci buněk může také přispívat transkripční faktor REST. REST je represorem exprese více než stovky genů a reguluje tak diferenciaci zejména nervových