Modulární metodologie pro přípravu spirocyklických laktamů - Prieboj, Jozef (2015)
Pseurotiny jsou skupina přírodních látek, které obsahují charakteristické furanon-γ-laktamové jádro. Biologická aktivita těchto sekundárních metabolitů byla předmětem předchozího výzkumu. V rámci této bakalářské práce jsem se pokusil o návrh metodologie vedoucí k analogům pseurotinů a její realizaci v laboratoři. Metodologie vychází z předchozího výzkumu v naší skupině a zaměřuje se na adiční reakce furanonu a následnou reduktivní cyklizaci vedoucí k tvorbě laktamového spirocyklu. Všechny nově připravené látky byly charakterizovány pomocí NMR, IR a hmotnostní spektrometrie. Získané experimentální poznatky budou použity pro rozšíření knihovny pseurotinových analogů.