Genomická a fenotypová heterogenita bakteriálních kmenů Acidithiobacillus - Petrišáková, Věra (2015)
Teoretická část této bakalářské práce je zaměřena na acidofilní bakterii Acidithiobacillus ferrooxidans a biohydrometalurgické procesy. Dále shrnuje současné možnosti identifikace mikroorganismů s použitím kultivačních a DNA molekulárních technik. Molekulární metody jsou zaměřeny jak na analýzu DNA celé komunity, tak hlavně na analýzu DNA částečné komunity. V praktické části byly některé tyto metody vyzkoušeny. Byly provedeny přímé kultivace divokých acidofilních kmenů ze sulfidického odpadu po důlní těžbě ve Zlatých horách. Dále pak byla testována přímá izolace DNA z těchto odpadů s následnou polymerázovou řetězovou reakcí a detekcí 16S rRNA produktů na gelu.