Analýza role ARR genů typu B v regulaci buněčného dělení a elongace kořene Arabidopsis - Morkovcová, Lucia (2015)
Cytokiníny (CK) sú dôležité rastlinné hormóny, ktoré zohrávajú úlohu v regulácii bunkového delenia, bunkového predĺženia a pri stanovení osudu bunky. K CK signalizácii dochádza cez viackrokovú fosforyláciu (multistep phosphorelay- MSP), ktorá vedie k aktivácii regulátorov odpovede typu B (ARR typu B) a k diferenciálnej regulácii primárnych, CK značených génov. Zostáva však nejasné, ako rastlina využíva túto rodinu ARR typu B k dosiahnutiu konkrétnej CK odpovede. V tejto bakalárskej práci bol skúmaný vplyv CK na rozvoj koreňa u Arabidopsis thaliana. Boli využívané jednoduché a dvojité mutantné línie s deficitom vo vybraných ARR typu B, ktoré vykazovali zmeny v raste, ako odpoveď na liečbu pomocou CK. Línie boli krížené s markerom mitózy (CyclinCB1:GFP) a s markerom MSP aktivity (TCSn1:GFP). Vplyv nedostatkov vo vybraných ARR typu B na mitózu a predĺženie buniek môže byť testovaný v blízkej budúcnosti.