CCD fotometrie vybraných otevřených hvězdokup - Illík, Jakub (2015)
V této bakalářské práci se zabýváme studiem dvou otevřených hvězdokup Chupina 3 a Doldzim 9. V teoretické části jsou otevřené hvězdokupy nejdříve uvedeny jako jeden z hvězdných systémů. Detailně pak popisujeme také jejich vznik, vývoj a charakteristiky. Dále jsou ukázány základy fotometrie, kterou budeme používat k získání informací o hvězdokupách. Abychom mohli naše pozorování analyzovat, představíme rovněž důležitý nástroj astrofyziky, H--R diagram. V praktické části se na základě výsledků CCD fotometrie pokusíme určit vzdálenost, stáří a chemické složení hvězdokup. To provedeme nalezením vhodného teoretického modelu, který proložíme našimi daty. Takto získané parametry porovnáme s hodnotami jiných autorů.