Fotometrické studium temné hmoty - Dobešová, Andrea; Hroch, Filip; Masarykova univerzita. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky (2015)
Tato bakalářská práce je věnována studiu rotačních křivek spirálních galaxií a jejich využití ke stanovení poměru dynamické a zářivé hmoty v galaxiích. Úvodní část je zaměřena na galaxie, jejich objev, vlastnosti a rozdělení. Dále jsou rozebírány různé modely popisující rozložení jasu v galaxiích. Následující oddíl se zabývá temnou hmotou, historickým pozadím jejího objevu, předpokládaným rozložením v galaxiích a rotačními křivkami. Poslední část je věnována samotnému zpracování dat a výsledkům.
This bachelor's thesis is focused on examining rotation curves of spiral galaxies and on utilizing these curves to establish mass to light ratio within galaxies. The first part of the thesis is an overview of a galaxy topic - discovery of galaxies, their properties and classification. Next part lists several radial brightness profile models of galaxies. The third part of the thesis covers the topic of dark matter -history of dark matter research, hypothetical dark matter halo profiles of galaxies and rotation curves of galaxies. The last part of the thesis is focused on processing the gathered data and interpreting the results.
Vedoucí práce: Filip Hroch
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: galaxie; galaxies; bakalářské práce; bachelor's theses