NFW hustotní profil temné hmoty a slupkové galaxie - Glos, Václav (2015)
Ve většině simulací slupkových galaxií bylo v minulosti užíváno Plummerova hustotního profilu. Z pohledu dnešní astrofyziky má však tento profil několik nedostatků včetně neuvažování takzvané temné hmoty. V této práci porovnáváme výsledky simulace vzniku slupkových galaxií získané s Plummerovým hustotním profilem a kosmologicky motivovaným NFW hustotním profilem. Výsledky prokázaly rozdíl v rozložení částic jednotlivých slupek vzhledem k úhlu od osy srážky. Tento rozdíl by měl být pozorovatelný a měl by podpořit správnost jednoho z hustotních profilů.