Metody určování hustoty mezihvězdného prostředí - Piecka, Martin (2015)
V této bakalářské práci se věnujeme studiu mezihvězdého prostředí v okolí Sluneční soustavy. Difúzní mezihvězdná pásma představují soubory neznámych spektrálních čár, které je nutno identifikovat pro určení hustoty mezihvězdné látky. V teoretické části se věnujeme spektrálním čárám a historii výzkumu difúzních pásem. Praktická část je zaměřená na studium souvislostí mezi vybranými pásmy a mezihvězdnou extinkci v různých směrech pozorování.