Význam iontového složení xylémové šťávy pro efektivitu dálkového transportu v rostlině - Doubková, Pavlína (2015)
Transportní cesta vody v rostlinách je poměrně dlouhá, přesto se voda musí spolehlivě dopravit z půdy až ke vzdáleným nadzemním částem, které by při jejím nedostatku mohly uhynout. Transport vody v rostlině je tedy jeden z nejdůležitějších procesů. K vedení vody z kořenů do nadzemních částí slouží specializovaný transportní systém zvaný xylém. Po celá desetiletí se vědci domnívali, že vodivost xylému je v krátkém časovém úseku konstantní a že je určena především strukturou vodivých elementů, jejich průměrem a délkou. Poměrně nedávno se však ukázalo, že i iontové složení xylémové šťávy může významně ovlivnit vodivost xylému a tím i rychlost toku vody rostlinou. Jakým mechanismem k tomuto efektu dochází je však stále předmětem intenzivního výzkumu. Práce shrnuje nejdiskutovanější mechanismy, které se při této reakci uplatňují. Ukazuje souvislosti se strukturními znaky xylému a hypotézu související s pektiny. Popisuje vliv konkrétních typů iontů, závislosti na jejich koncentraci i rozdíly