Některá smíšená rozdělení použivané v pojišťovnictví - Jareš, Filip; Wimmer, Gejza, 1949-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2015)
V bakalářské práci se věnujeme smíšeným rozdělením, které modelují počet pojistných plnění. Popisujeme Pólya-Eggenbergerovo rozdělení, Delaportovo rozdělení, Waringovo rozdělení, zobecněné Poissonovo rozdělení. Odvodili jsme základní charakteristiky jednotlivých rozdělení, spočítali jsme odhady parametrů momentovou metodou a provedli jsme testy dobré shody u vybraných rozdělení.
The thesis deals with mixed distributions which model the number of insurence claims. Described are the Pólya-Eggenberger distribution, Delaporte distribution, Waring distribution and generalized Poisson distribution. Derived are the basic characteristics of these distributions. Calculated are the moment estimators and realized are goodnes-of-fit tests with chosen distributions.
Vedoucí práce: Gejza Wimmer
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: rozložení pravděpodobností; teorie pravděpodobnosti; probability distributions; probability theory; bakalářské práce; bachelor's theses