Metoda Monte Carlo a její realizace - Hrnčiarová, Zuzana (2015)
V této bakalářské práci se věnujeme stochastické metodě Monte Carlo. Jelikož metoda je založena na generování velkého množství náhodných čísel, pro její realizaci je nutná výpočetní technika. V práci popisujeme vznik, princip metody a uvádíme příklady využití. Následně metodou Monte Carlo odhadujeme hodnotu Ludolfova čísla, jednorozměrných i dvourozměrných integrálů a metodu aplikujeme také na řešení Monty Hall problému. Využíváme programovací jazyky R a C a výsledky zobrazujeme v tabulkách. Výpočet integrálu metodou Monte Carlo porovnáváme s kvadraturními formulemi.