Ovlivňuje podávání vybraných vitamínů parametry spermiogramu? - Snopková, Miroslava; Nejezchlebová, Helena, 1977-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na možnosti ovlivnění plodnosti mužů pomocí vitaminů. Cílem práce je na základě studia moderní vědecké literatury odpovědět na otázku, zda podávání vitaminů ovlivňuje parametry spermiogramu a pokud ano, o jaké vitaminy se jedná. Neplodnost postihuje na celém světě asi 15 % párů. Příčinou však nemusí být pouze faktory na straně ženy. V poslední době se naopak rozmáhá problém s plodností ze strany muže. Vitaminy jsou nezbytnými látkami pro život a ve vhodných dávkách mohou být užitečné při prevenci i léčbě mužské neplodnosti. Jako nejúčinnější se jeví vitamin A (především jeho provitaminy - lykopen v dávce 4 mg denně), dále vitamin E v dávce 300 mg denně, vitamin C v doporučené denní dávce 80 mg a kyselina listová (v doporučené denní dávce 200 µg při kombinaci s jinými vitaminy). V závěrečné kapitole této práce jsou uvedena doporučení pro prevenci a léčbu neplodnosti. Aby projevily vitaminy svůj účinek, bylo by dobré začít s jejich podáváním alespoň 3 mě
This bachelor thesis is focused on the possibilities to influence male fertility by administratiton of vitamins. This thesis is based on the study of modern scientific literature and aims to answer the question whether the administration of vitamins influences parameters of sperm analysis and, if so, what are these vitamins. Infertility affects about 15 % of couples worldwide. Female factors may not be the only cause. Recently, the problem with male fertility has increased. Vitamins are essential substances for life and dietary intake of vitamins can be useful in the prevention and treatment of male infertility in suitable doses. Intake of vitamin A appears to be the most effective (especially its provitamins - lycopene at a dose of 4 mg per day), also intake of vitamin E at a dose of 300 mg daily, vitamin C in the recommended daily dose of 80 mg and folic acid (in the recommended daily dose 200 µg in combination with other vitamins). Recommendations for the prevention and treatment of
Vedoucí práce: Helena Nejezchlebová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: neplodnost; spermie; vitaminy; infertility; sperms; vitamins; bakalářské práce; bachelor's theses